OLOGEN este produs de Aeon Astron (SUA) si se prezinta sub forma unei structuri poroase, compusa din 90% atelocolagen si 10% glicozaminoglican, cu canalicule cu diametre intre 10 - 300 microni.
OLOGEN poate fi utilizat in operatia de glaucom, strabism, pterigion, si ofera rezultate deosebite in special in glaucomul recidivat.
OLOGEN poate fi utilizat cu rol cosmetic in glaucomul neovascular organic, ca alternativa la evisceratie sau enucleatie urmata de implantarea unei bile de hidroxiapatita urmata in final de protezare.

OLOGEN Collagen Matrix animation- Surgery & Mechanism

OLOGEN, odata plasat peste sau/si sub capacul scleral, va oferi spatiu de migrare si proliferare pentru fibroblasti in zona operata unde acestia vor popula canalele buretelui colagenic, in loc sa faca punte peste incizie.

La 1-2 luni dupa operatie, organismul considera incheiat procesul de vindecare, mediatorii chimici nu mai sunt eliberati, iar "agitatia" fibroblastica inceteaza.

Ca rezultat al prezentei OLOGEN in zona operata, in loc ca tesutul fibros nou creat sa faca punte peste interstitiul inciziei, el formeaza un burete fibros, ocupand partial interiorul canalelor ce strabat buretele colagenic.

Permeabilitatea buretelui va creste dupa 3 luni, cand OLOGEN incepe sa se resoarba, ramanand in loc copia negativa a buretelui, o structura fibroasa insa permeabila.

Prin natura sa, OLOGEN elimina necesitatea medicatiei cu mitomicina C, cu efectele secundare implicate. S-au constatat rezultate superioare cand implantarea Ologen este insotita de medicatie 5FU.
In ambele cazuri, buretele OLOGEN este plasat fie deasupra lamboului scleral prin care s-a practicat iridectomia fie deasupra ExPress Shunt si este acoperit de conjunctiva.
OLOGEN mareste sansele de reusita in operatia de glaucom dar nu inlocuieste precizia chirurgicala implicata in trabeculectomia si irisdectomia practicate, al caror rol de reglarea tensiunii intraoculare este augmentat de OLOGEN.

Glaucomul este o boala cu multiple variante. OLOGEN nu este solutia universala in Glaucom.
- exista cazuri in care eficacitatea utilizarii OLOGEN este egala cu cea a altor tehnici: in aceste cazuri OLOGEN reprezinta un cost suplimentar pentru pacient insa fara un spor statistic semnificativ pentru succesul interventiei.
- exista insa cazuri in care OLOGEN ofera o probabilitate ridicata a viabilitatii operatiei de glaucom.
Literatura recomanda discernamant in selectia pacientilor pentru implantarea OLOGEN.

Acestea fiind zise, am inclus in lista de mai jos o serie de materiale si secvente video prezentate la congrese internationale, menite sa ilustreze proceduri si tehnici chirugicale pentru care rezultatele obtinute in implantarea OLOGEN au fost consecvent pozitive.

Este intentia acestui material de a oferi o introducere minima in utilizarea OLOGEN si sa lase in seama chirurgului sa discearna daca implantarea OLOGEN este indicata, caz cu caz.


2015_Zarnowski_Ologen_WGC_Hong-Kong_June_2015 (1.2 MB)
2015_Sarkisian_Ologen_WGC_Hong_Kong_June_2015 (28.5 MB)
OLOGEN Surgical Techniques
2012 EGS Symposium - OLOGEN Collagen Matrix - Anti-scarring Without MMC Dr. J.J. Schuitmaker
Dr. Peter Rieck-Trabeculectomy with OLOGEN
Trabeculectomy with the Ologen Collagen Matrix by Prof. H.G. Lemij, Rotterdam Eye Hospital
Prof T. Dietlein - ologen Collagen Matrix for surgical treatment of exposed tubes after GDD surgery
Cirugía de Glaucoma con implante de Ologen realizada por la Dra. Rodríguez-Bermejo
Claves del exito del OLOGEN en cirurgia de glaucoma por la Dra Maria Moussalli
MD Sathyan P- 1/2 Experiences and tips with ologen Collagen Matrix- 2012 WOC, Abu Dhabi 2/19
MD Sathyan P 2/2 + MD Sridha Rao- ologen Collagen Matrix in Developing Countries- 2012 WOC